A la berguedana li van diagnosticar una malaltia crònica intestinal que no li ha tret les ganes de seguir competint  

TEXT: MARC MORERA | FOTOS: ARXIU PARTICULAR

A Clàudia Sabata (Berga, 1996) l’apassionen dues disciplines, les curses de muntanya (va ser campiona del món sub-23 en la modalitat skyrace el 2018) i l’esquí de fons, modalitat de la qual és l’actual campiona catalana. Però tot això va estar a punt de passar a un segon pla en la seva vida quan la tardor passada li van diagnosticar una malaltia crònica a l’intestí que li va fer plantejar la seva continuïtat a la primera línia competitiva. El guardó d’esportista femenina amb més projecció a Catalunya que se li va entregar a la gala de la Unió de Federacions, ho va canviar tot. «Vaig rebre el premi en un moment molt difícil, però el reconeixement i rebre l’amor de la gent que estima l’esport em va donar energia positiva molt gran i forces per seguir».

La temporada passada va ser excepcional per a la berguedana, tot i l’arrencada difícil pel diagnòstic de la seva malaltia. La nova, d’esquí, està a punt de començar, i Sabata es mostra decidida a continuar. El seu objectiu és «gaudir», sense renunciar a res. «Vull estar a les primeres posicions a nivell català, obtenir bons resultats a les proves estatals i intentar treure el cap en alguna d’internacional», diu.

Sabata, que aquest 2019 també ha rebut el premi de l’Esport de Regió7, ha estat sempre molt lligada a la muntanya i a la competició. Primer va triomfar en les curses i després va venir l’esquí de fons. Explica que «sempre m’ha atret la muntanya, perquè ja de petita la tenia ben a prop i me n’anava a córrer pels voltants de Berga». Fa tres anys, però, va provar «mig de broma» una primera cursa d’esquí de muntanya i des d’aleshores ha seguit apostant per aquesta disciplina.

La berguedana està estudiant un grau d’Infermeria i no té pensat concentrar-se exclusivament en la pràctica esportiva a llarg termini: «Tinc clar que vull dedicar-me a assistir i ajudar les persones». Per això s’està formant en infermeria. Les competicions, les considera un hobby, tot i que ja ha atret patrocinadors com Dynafit, Subway, Elit i Moblesolsona. Reconeix que a nivell personal prefereix practicar l’esquí de muntanya al trail running, i un dels llocs que recomana per esquiar és Cambre d’Aze, una estació de l’Alta Cerdanya que «ofereix diferents tipus de recorreguts, tant per a principiants com per a esquiadors avançats».

Les dones s’obren camí

Acostumada a afrontar grans reptes físics, Sabata alerta que per a les dones és més complicat que per als homes guanyar-se la vida en l’àmbit esportiu. «Per la tendència de la nostra societat i la forma com està estructurada, l’home sempre és el centre, i això té conseqüències pel que fa a resultats, patrocinadors i, sobretot, a mèrits. Perquè si una dona guanya la mateixa competició que un home, sempre se li donarà més importància a ell», lamenta, i afegeix que «si no fos pels mitjans i la lluita del col·lectiu femení, ara no tindríem el lloc que hem començat a aconseguir».